Cine a inventat jocul blackjack

Originile Blackjack sunt inca in dezbatere, dar cercetatorii sunt de acord ca Blackjack a avut originea probabil in cazinourile franceze in jurul anului 1700. Cartile franceze au fost numite „Vingt-et-Un”, ceea ce se traduce prin „Douazeci si unu”. Aceste carti provin probabil din jocurile de carti Chemin de Fer, care erau populare la acea vreme. Jocul de carti s-a jucat la Curtea Regala franceza in timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea.

Exista de fapt o teorie conform careia Blackjack este o inventie a romanilor. Teoria sta pentru ca romanilor le placea sa joace, dar nu este confirmata. Se crede ca romanii au jucat acest joc cu blocuri de lemn cu diferite numere pictate pe ele, in loc de carti de hârtie.

Pe lânga diversele versiuni ale Vingt-et-Un, popularitatea jocurilor de carti s-a extins prin America de Nord. Jocul de carti a ajuns pe tarmul american in secolul al XVIII-lea cu ajutorul colonistilor francezi. Jocul nu s-a putut raspândi si dezvolta in Franta in secolul al XIX-lea. Totusi, in aceasta perioada jocul a evoluat si a câstigat popularitate in America. Jocul va fi vazut in New Orleans in 1820 la salile de jocuri legalizate. Destul de interesant, in aceasta perioada regulile au fost diferite decât contemporanul Blackjack pe care il cunoastem acum. De exemplu, in forma anterioara de Blackjack, doar dealerul a fost permis sa se dubleze.

Tot in aceasta perioada, a existat o poveste despre Eleanor Dumont. S-a nascut in Franta si a emigrat in America. Era un dealer priceput si calatorea pâna a deschis o sala de jocuri de noroc in Nevada City, California. In mod ironic, locul a fost numit Vingt-et-Un. Oamenii veneau din toata tara pentru a juca impotriva Eleanor, doar pentru ca era considerata o raritate intre dealerii de carduri.

Dar in aceasta perioada jocul de carti 21 si-a schimbat numele in Blackjack. Sali de jocuri si cazinouri au avut nevoie de o modalitate de promovare a jocului. Ei au oferit plati bonus, inclusiv unul care a platit in plus, daca un jack negru (un jack de pite sau cluburi) a fost tratat impreuna cu un as de picade. Pe masura ce jocul a devenit mai popular, plata bonusurilor a devenit mai putin obisnuita, dar numele informal era deja blocat.

Regulile s-au schimbat si in urma legalizarii jocurilor de noroc. Definite de comisia de jocuri Nevada, regulile jocului sunt inca folosite in zilele noastre.

Știri relevante