Menu

Cine a inventat ruleta si unde se poate juca

Cine a inventat ruleta si unde se poate juca

Toata lumea stie ruleta jocului, dar nu multi stiu de unde provine celebrul joc de cazino. In acest articol va oferim o imagine de ansamblu despre istoria ruletei. Sa incepem cu omul care a inventat prima versiune a ruletei Blaise Pascal.

Blaise Pascal a fost un matematician francez, fizician si filozof religios, care a pus bazele teoriei moderne a probabilitatilor.

Matematicianul Blaise Pascal s-a nascut pe 19 iunie 1623, in Clermont-Ferrand, Franta. In anii 1640 a inventat Pascaline, un calculator timpuriu, si a validat in continuare teoria lui Evangelista Torricelli cu privire la cauza variatiilor barometrice. In anii 1650, Pascal a pus bazele teoriei probabilitatii cu Pierre de Fermat. A murit la Paris la 19 august 1662.

Blaise Pascal a introdus o forma primitiva de ruleta. Designul acestui joc arata similitudini directe cu propunerea sa de ruleta in cautarea asa-numitei masini de miscare perpetua (o masina care poate functiona la nesfârsit fara o sursa de energie). Modul in care roata este de fapt pusa in joc este inca neclara.

In forma sa actuala, recunoastem ruleta originara din 1796 la Paris. Variatia europeana a ruletei este inca adesea numita ruleta franceza pâna in zilele noastre. Acesta este un fapt destul de inflacarat, considerând ca ruleta europeana asa cum o stim a aparut in Germania.

O descriere timpurie a jocului de ruleta a fost gasita intr-un roman francez numit „La Roulette, ou le Jour”, de autorul Jacques Lablee, care descrie originea ruletei ca fiind o roata in Palatul Regal din Paris in 1796. Descrierea urmeaza „Exista exact doua sloturi rezervate bancii, de unde isi deriva singurul avantaj matematic”. Mai degraba ironic, aceasta descriere franceza este a unei rulete pe care am numi-o acum ruleta americana, cu doua zero. Romanul a fost publicat in 1801.

Rotile de ruleta care au fost utilizate in cazinourile din Paris in anii urmatori din 1790 aveau doar un zero in fata numerelor rosii, iar zero-urile duble in fata numerelor negre. Pentru a inlatura confuzia, au decis sa schimbe culorile zero la verde in jurul anilor 1800.

Știri relevante