Menu

Cricket-ul si el, un sport vizat de trucaje grosolane

Desi motivul predominant pentru care jucatorii de la White Sox aruncau jocul a fost motivat financiar, a existat o anumita cantitate de lucruri in spatele scenei care nu le-ar fi eliminat exact. Proprietarul clubului, Charles Comiskey, nu i-a fost pe plac si a crezut ca este destul de prost. Pe vremea aceea, a existat o clauza in baseball, cunoscuta sub denumirea de „clauza de rezerva”, care interzicea jucatorilor sa joace pentru o alta echipa fara permisiunea proprietarului. Prin urmare, a fost relativ usor pentru racleter Arnold Rothstein sa gaseasca jucatori nemultumiti, dispusi sa accepte bani in schimbul influentarii rezultatului jocurilor.

Daca fotbalul de asociere este unul dintre cele mai mari sporturi care sufera de scandaluri de rezolvare a meciurilor, atunci cricketul nu va putea fi in urma. Ambele sporturi sunt foarte pariu pe pietele asiatice, care sunt de renume pentru incercarea de a repara meciurile. De fapt, se crede ca unele dintre cele mai mari echipe de meciuri din Asia s-au indreptat catre sporturi din America si Europa tocmai pentru ca au decimat sportul in propriile tari si le-au facut la fel de corupte.

Cricketerul sud-african Hansie Cronje a fost votat a fi cel de-al unsprezecelea cel mai bun cricketer al tuturor timpurilor din toate timpurile in 2004, in ciuda faptului ca, cu patru ani mai devreme, i s-a interzis sportul pe viata pentru trucarea meciurilor. Incidentul a aparut dupa ce politia din Delhi a interceptat o conversatie telefonica intre Cronje si o casa de pariuri din lista neagra din India. Telefonul a dezvaluit ca capitanul de cricket din Africa de Sud a acceptat bani pentru a arunca meciuri de cricket. Situatia nu a fost ajutata de guvernul Africii de Sud care a refuzat sa permita oricarui dintre cricketeri din tara sa vorbeasca cu anchetatorii indieni despre aceasta problema.

Indiferent de lipsa de disponibilitate a Africii de Sud de a se angaja in orice investigatie si de faptul ca Cronje a confirmat ca Pakistanul Saleem Malik, si India, Mohammed Azharuddin si Ajay Jadeja, de asemenea, i s-a dat interdictia de a juca cricket. Poate din cauza reticentei din Africa de Sud de a participa la orice ancheta, informatiile complete despre scandal nu au fost dezvaluite pana cand politia indiana nu a inregistrat ancheta in evenimente din 2013. Cronje insusi a murit intr-un accident de avion din 2002. Accidentul a fost invinuit pilotii, dar raman numeroase zvonuri ca a fost ucis pentru a-l opri sa dezvaluie prea multe despre scandalul de fixare a meciului.

Știri relevante