Cum sa batem dealerul la blackjack

BlackJack are loc la o masa in jurul careia stau pana la aproximativ opt jucatori. In fata fiecarui jucator se afla o „caseta de pariuri” dreptunghiulara. Iata ca jucatorii plaseaza jetoanele pe care doresc sa parieze. Dealerul sta in spatele mesei si ofera carti in fata fiecarei casete de pariuri unde exista un jucator. De multe ori se folosesc sase sau opt punti de carti si sunt distribuite dintr-un „pantof”, de obicei situat in stanga dealerului. Chiar in fata dealerului se afla jetoanele de pariuri. Cand doriti sa jucati, va puneti banii pe masa (nu ii inmanati dealerului, ei trebuie sa-l ia de la masa), iar dealerul va va schimba banii pentru jetoane. Cand parasiti masa, veti lua jetoanele cu dvs. si le veti converti in bani in alta parte.

Dupa ce amesteca puntile, dealerul va cere unui jucator sa taie puntea; odata taiata, un marker este plasat la aproximativ o jumatate pana la trei sferturi de drum prin punte, iar puntea este plasata in pantof. Acest marker desemneaza „punctul de schimbare;” cand puntea atinge acel punct, este remaniata. Inainte de a trata o carte, prima carte este „arsa”, ceea ce inseamna ca este pur si simplu eliminata si introdusa in „gaura” (gramada de eliminare). Dupa ce jucatorii isi pun pariurile in casetele din fata lor, dealerul da fiecarui parior si el insusi doua carti, una cate una, pornind de la stanga dealerului mutandu-se in dreapta sa. Toate cartile, cu exceptia celei de-a doua carti desenate a dealerului, sunt distribuite cu fata in sus. Cardul de fata al dealerului este denumit „cardul sus”. Odata distribuite toate cartile, dealerul porneste in jurul mesei, din nou de la stanga la dreapta, oferind fiecarui parior posibilitatea de a-si juca mana.

Scopul BlackJack este de a evalua o mana aproape de 21 de puncte, fara a depasi 21. Majoritatea cartilor au valori de puncte egale cu numarul lor: un 2 valoreaza doua puncte, un 8 in valoare de opt, etc. Kings (K), Queens (Q), Jacks (J) si 10s (10) sunt in valoare de zece puncte. Un As este unic prin faptul ca poate fi in valoare fie de 11 puncte, fie 1 punct – oricare ar fi rezultatul unui total mai bun.

Pe parcursul unei piese, un As isi poate schimba valoarea de la 11 la 1, dupa cum este necesar. Valoarea insumata a tuturor cartilor fiecarui jucator este numita „totalul” jucatorului. Daca una dintre carti este un As, acel total se numeste fie un total „tare”, fie un total „soft”; este greu daca Ace conteaza ca 1 si este moale daca Ace numara 11. De exemplu, un Ace-6 este numit „soft 17”, deoarece Ace conteaza ca 11 puncte si 11+ 6 = 17. Un Ace-6-9 este numit “hard 16”, deoarece Ace este socotit ca 1 punct si 1 + 6 + 9 = 16. Retineti ca tot ceea ce conteaza in BlackJack este valoarea punctuala a cartilor – costumul este banal si toate cartile cu zece valori (Ace, King, Queen, Jack, 10) sunt echivalente.

Atunci cand joaca o mana, obiectivul unui parior este sa-i imbunatateasca mana. Daca sunt distribuite carti in valoare totala de 21 initial (de exemplu, Ace-Jack), acesta este un “BlackJack”, iar dealerul merge la urmatorul parior, deoarece nu se poate imbunatati la un BlackJack.

Orice total sub 21 ii prezinta jucatorului numeroase optiuni: poate „lovi” mana, solicitand o alta carte; el poate „sta pat” (de obicei doar „stand”), ceea ce inseamna ca este terminat sa joace acea mana; daca are doua carti, el poate „dubla” (de obicei doar „dublu”), ceea ce inseamna ca ar dori sa mai traga doar o carte (nu poti sa lovesti din nou dupa dublare) si sa-si dubleze pariul; sau, daca cele doua carti ale sale sunt identice, el poate „imparti” cartile in doua maini, facand un pariu egal cu pariul initial pentru mana a doua (dublandu-si astfel pariul total) – cele doua maini sunt apoi jucate independent .

Știri relevante