Menu

Din culisele Betfair Romania

Din culisele Betfair Romania

Romania are in aplicare un cadru de reglementare a jocurilor online, desi exista inca intrebari cu privire la validitatea acesteia in conformitate cu dreptul european.

Pentru ca un operator strain sa obtina o licenta romaneasca, are nevoie de o afacere filiala in Romania. Operatorii straini pot avea servere si alte echipamente pentru jocuri situate in afara Romaniei, atat timp cat operatorul este autorizat intr-un alt stat membru al UE si astfel de echipamente pot fi monitorizate in mod eficient din Romania. Operatorii (excluzand loteria, pariurile sportive si bingo) trebuie sa depuna un depozit de garantie (fond de garantie) de 1 milion de lei pentru a obtine o licenta.

Taxa anuala de licenta pentru pariuri online cu cote fixe este de 100.000 lei. Taxa de licenta pentru bingo online este de 100.000 lei. Taxa anuala de licentiere pentru alti furnizori de jocuri de noroc online, cu exceptia loteriei sau a pariurilor reciproce, este de 400.000 de lei. Pe langa taxele de licentiere, operatorilor li se va percepe o taxa de autorizare anuala.

La 24 decembrie 2010, UE a respins al doilea proiect de legislatie si cadru de reglementare prezentat de Romania. Motivul din spatele respingerii a fost ca din nou un numar mare de dispozitii nu erau compatibile cu legislatia UE.

Problemele din primul proiect nu au fost eliminate din al doilea proiect. Unele dispozitii care nu indeplinesc cerintele UE erau ca toate cazinourile online, cartile de sport si site-urile de poker licentiate de UE ar trebui sa fie infiintate in Romania si numai partenerii marilor actionari ai cazinourilor terestre din Romania ar trebui sa li se permita sa solicite o licenta de jocuri online.

Deoarece toti actionarii si partenerii majori din cazinourile terestre sunt romani nativi, ar fi extrem de dificil pentru intreprinderile din UE sa se califice pentru o licenta de jocuri online.

Parlamentul Romaniei a votat in cele din urma in favoarea unui proiect de lege online recent modificat. Proiectul de lege a trecut Camera Deputatilor din Romania si a castigat aprobarea Senatului la sfarsitul lunii noiembrie 2010. Pana in februarie 2011, toate instrumentele urmau sa fie in vigoare pentru a incepe procesul de licentiere pentru operatorul de jocuri alese de monopolul de stat, Loteria Romana, pentru platforma sa online.

In noua legislatie au existat alte cateva modificari. Jocurile de ruleta trebuie sa fie transmise in direct din cazinourile romanesti si tragerea la bingo din locatii autorizate din Romania. Cele mai importante elemente includ jucatorii romani care obtin permisiunea de a juca in turneele de lichiditate partajate cu clienti non-romani si posibilitatea companiilor private care asista Ministerul Finantelor in monitorizarea pietei online.

Știri relevante