Drumul in poker este lung de la incepator la avansat

Daca vi se pare familiar, daca ati spus (sau v-ati gandit) asa ceva, probabil ca stati acolo dand din cap. La urma urmei, credinta ca cartea de culoare este sangeroasa, ciudata, este convingatoare, absolut obsedanta.

Dar este adevarat? Nu. Este fals. Adevarul ingrozitor este ca lucrurile nu trebuie sa se uniformizeze. Cartile nu au nicio restrictie morala pentru a va trata corect.

Si pe termen lung este foarte, foarte lung. Majoritatea oamenilor, inclusiv jucatorii de poker, au probleme in a intelege acest adevar matematic convingator.

Drept urmare, este posibil ca acestia sa creasca dimensiunea pariului sau sa faca apeluri marginale, deoarece sunt convinsi ca sunt datorate. Desigur, adevarata problema nu este credinta; actioneaza in functie de asta, care iti pune urme in bancroll.

Cartile de joc sunt din plastic. Nu au amintiri. Ei nu „stiu” ca pur si simplu nu au reusit sa va umple culoarea, din nou. Acestea sunt amestecate de un dealer sau de o masina si ordinea in care au aparut in trecut nu are nicio influenta asupra comenzii lor in viitor.

Fiecare mana este independenta de toate mainile precedente. Probabilitatea de a umple o culoare nu este modificata de rezultatele anterioare.

Exista, de asemenea, in mod evident, situatii in poker in care evenimentele sunt dependente unul de celalalt. Daca ati vazut pe cineva fulgerand o inima atunci cand si-a bagat mana si sunteti intr-o tragere la culoare, stiti ca mai sunt doar opt inimi in punte.

Prin urmare, probabilitatea de a lovi remiza dvs. este modificata de evenimentele anterioare si modul in care doriti sa jucati mana tocmai s-a schimbat subtil. In mod ciudat, practic toata lumea intelege acest al doilea caz „dependent”, dar multi, poate cei mai multi, pur si simplu nu isi pot infasura creierul in jurul primului „independent”.

Eroarea jucatorului este cea mai seducatoare, dar este o eroare. Nu va lasati ganditi ca sunteti „datorat” pentru orice altceva decat rezultatele aleatorii. Si nu aruncati bani intr-o oala pe baza acestei credinte.

Probabilitatile nu s-au schimbat si nu dau o smochina zburatoare grasa de cate ori ti-a fost dor de culoare sau de cate ori a trebuit sa cumperi deja.

OK, daca creierul tau nu te doare acum, acordeaza-te din nou saptamana viitoare pentru ca voi introduce un alt subiect pe care trebuie sa-l intelegi si este si mai contraintuitiv.

Este principiul cunoscut in teoria probabilitatii ca „regresie la medie” si fiecare jucator bun de poker il intelege – desi poate nu in mod explicit.

Știri relevante