Lista neagra a caselor de pariuri din Romania

Romania are un cadru legal bine fundamentat pentru jocurile de noroc de cand au fost impuse masuri de la guvern pentru a reglementa aceasta piata unde anterior a existat un haos in privinta impozitarii si a apsetelor privind organizarea anumitor jocuri de noroc.

Nu cu mult timp in urma, mai precis cativa ani, a fost infintat Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, abreviat ONJN. Rolul acestei institutii a fost de a reglementa piata jocurilor de noroc la nivel national, prin introducerea unei serii de regulamente pentru casele de pariuri fie ele agentii de teren sau in mediul online.

In primul rand toate casele care doresc sa opereze pe teritoriul Romaniei vor trebuii sa achite o lincenta de grad I ce le va da drept de operare pe teritoriul tarii intr-o anumita perioada de timp. Ulterior aceasta licenta poate fi reinointa de operatorul de jocuri de noroc. Fara aceasta licenta, casa de pariuri nu poate functiona legal.

Marea problema a fost in cazul caselor de pariuri online care puteau fi accesate de oriunde si daca nu aveau licenta de functionare si asta insemna intregistrarea de jucatori romani la case neautorizate. Tot ONJN are specificat in normele sale ca pentru un jucator care pariaza la o casa ce nu detine licenta de functionare, este ilegal si se pedepseste cu inchiderea contului de pariuri si confiscarea soldului si varsarea la bugetul de stat. Totodata jucatorul risca o amenda de pana la suma de 50.000 ron in functie de cate conturi are deschise si ce sume a rulat prin ele.

Pentru a prevenii aceste incoveniente pentru ambele parti, ONJN a creat o pagina speciala intitulata Lista Neagra, unde sunt publicate toate casele de pariuri online care nu au licenta de functionare pe teritoriul Romaniei si implicit adresele lor web pentru ca jucatorii sa stie sa nu le acceseze. Cu toate aceste demersuri, au existat in continuare momente in care jucatorii au incalcat regulamentele ONJN.

ONJN a mers mai departe si pe langa actualizarea zilnica a sectiunii Lista Neagra, a trecut la blocarea permanenta a paginilor web sa fie accesate din Romania, astfel, in mod teoretic ramanand cele cu licenta aprobata. Insa ONJN duce o lupta continua de prevenire a accesarii caselor de pariuri din Lista Neagra, deoarece nici casele de pariuri fara licenta nu stau potolite, unde dintre ele genereaza zilnic noi link-uri externe de acces care pot duce pe site-ul lor, chiar daca cel oficial a fost introdus in Lista Neagra si monitorizat in mod permanent.

 

Știri relevante