Loto joker cu o sansa in plus pe bilet la joker

Sunt bani pe care nu ii puteti economisi pentru pensionare sau folositi pentru a achita rapid datoria. Desi veti castiga, fara indoiala, cateva premii mici pe parcursul unei cariere de jucator de un sfert sau jumatate de secol, este foarte putin probabil sa ajungeti la egalitate (sau chiar sa fiti aproape de a face asta).

Este mult mai bine sa investiti cheltuielile de loterie de 20 USD pe luna. Chiar si cu ratele dobanzii aproape de minime istorice, dobanda compusa este un miracol minor.

Sa presupunem ca ati renuntat la loterie maine si ati inceput sa investiti cei 20 de dolari pe care i-ati fi cheltuit in fiecare luna cu un consilier-robo ca Betterment. Sa presupunem, in mod conservator, ca fondurile dvs. cresc la o rata medie de 4% pe an in urmatorii 25 de ani – aproximativ jumatate din rata istorica a rentabilitatii pietei pe termen lung a actiunilor din 1950. Cat de mult ati avea in banca la sfarsit a perioadei?

Cu toate acestea, cotele dispare, oamenii castiga la loterie. Si cativa castiga mare – cu adevarat mare. De fiecare data cand vedeti un titlu despre un castigator norocos de Powerball sau Mega Millions, asistati la o viata schimbata pentru totdeauna. Acest lucru este sigur.

Ce inseamna aceste schimbari pentru orice jucator de loterie nu este atat de clar. Multi castigatori la loterie isi folosesc castigurile in mod responsabil: platind datorii, punand deoparte un procent rezonabil pentru cauze caritabile din inima lor si investind cota leului in functie de toleranta personala la risc. Si isi trateaza inimile cu gravitatea pe care o merita: si anume, elaborand un plan financiar pe termen lung cu ajutorul unui consilier financiar cu taxa si dezvoltand un plan imobiliar care sa le protejeze averea, probabil, pentru generatiile viitoare.

Din pacate, multi alti castigatori nu sunt atat de intentionati. Aceasta nu este doar o chestiune de alfabetizare financiara limitata, desi acest lucru joaca cu siguranta un rol. Bogatia brusca afecteaza oamenii in moduri ciudate si, in ciuda respectului deosebit pe care l-am putea avea pentru obiceiurile noastre financiare, nimeni dintre noi nu poate fi sigur cum vom reactiona.

Un studiu din 2020 publicat in Review of Economics and Statistics sugereaza ca pentru multi dintre noi, raspunsul este „nu este bine”. Comparand traiectoriile financiare ale floridianelor incarcate de datorii care au castigat premii de loterie de stat intre 50.000 si 150.000 USD cu cele ale castigatorilor mai mici, autorii au descoperit ca reducerile au intarziat doar falimentul, mai degraba decat sa il previna in totalitate. Atunci cand au declarat faliment, activele si datoriile nete ale castigatorilor mai mari erau similare cu cele ale castigatorilor mai mici, sugerand ca castigurile lor nu si-au imbunatatit in mod semnificativ finantele pe termen lung.

Știri relevante