Menu

Tarile cu cele mai multe scandaluri din cricket

Tarile cu cele mai multe scandaluri din cricket

In 2010, echipa de cricket pakistaneza a fost in Anglia pentru o serie de teste impotriva natiunii de origine. Dupa o operatiune sub acoperire facuta de jurnalistii de la ziarul „News of the World”, s-a dezvaluit ca casa de pariuri Mazhar Majeed a acceptat bani in schimbul informatiilor despre momentul in care aruncatorii din Pakistan, Mohammad Asif si Mohammad Amir, nu ar face „mingi” in meciul de la Lord’s .

Capitanul echipei pakistaneze, Salman Butt, a fost implicat, de asemenea, la trucarea spotului, iar in noiembrie 2011 Butt, impreuna cu Asif si Amir, au fost interzise din sport de catre Consiliul International de Cricket. Cei trei jucatori, impreuna cu Majeed, au primit toate pedepsele cu inchisoarea de catre o instanta din Londra sub acuzatia penala de fixare la fata locului, executand pedepse intre sase si treizeci si doua de luni. Ancheta s-a extins si in alte sporturi, Majeed a cumparat Croydon Athletic Football Club cu intentia specifica de a-l folosi pentru spalarea banilor.

In martie 2018, au aparut filme care il aratau pe fotbalistul australian Cameron Bancroft folosind smirghel pentru a schimba starea mingii intr-un test impotriva Africii de Sud. Imaginile TV de pe ecranul mare din pamant il aratau pe Bancroft folosind un obiect pe minge, ducandu-l sa-l ascunda pe pantaloni. Dupa ce initial a sugerat utilizarea bandei galbene, o ancheta a dezvaluit atat el, cat si capitanul australian Steve Smith, de fapt, au folosit smirghel pentru a modifica starea mingii.

Aparent, rezolvarea nu a avut nicio legatura cu a castiga bani din pariuri, ci a fost doar o trupa pentru a obtine un avantaj in joc. Aspectul bizar aici fiind Australia la acea vreme a fost una dintre cele mai bune, daca nu chiar cele mai bune echipe din lume, care pune intrebarea de ce?

Trucarea s-a produs in ziua a 3-a a probei si ambii jucatori impreuna cu vice-capitanul David Warner nu au jucat restul partidei. Dintr-o pozitie decenta in ziua a 3-a, Aussies s-a prabusit ulterior intr-o maniera necaracteristica care a dus la castigarea din Africa de Sud. Desi manipularea mingii in sine nu avea drept scop sa castige bani pentru jucatori, fara indoiala, a afectat o multime de pariuri de la jucatorii din intreaga lume, care poate nu au facut acele pariuri daca ar fi stiut. Cei trei jucatori au primit interdictii, iar antrenorul principal Darren Lehmann a renuntat ulterior la rolul sau.

Știri relevante