Menu

Care este nivelul industriei jocurilor de noroc la Brexit

Pariubet_Default_image

Industria jocurilor de noroc din Romania intra in Brexit intr-o pozitie incredibil de sanatoasa. In valoare de peste 15 miliarde de lire sterline anual, exista cateva piete care se pot lauda cu aceste tipuri de resurse si, prin urmare, chiar daca parasirea UE are un efect negativ, companiile britanice de pariuri sunt intr-o pozitie buna. Companiile britanice conduc, de asemenea, pietele peste hotare, tara se mandreste cu cei mai bogati si mai mari operatori de jocuri de noroc si, prin urmare, este putin probabil ca UE sa-si intoarca spatele.

Jocurile de noroc este o industrie masiva din Romania, cu peste trei miliarde si jumatate de lire sterline cheltuite pe pariuri online in 2015, in timp ce in 2017, randamentul brut al jocurilor de noroc a ajuns la 12,6 miliarde lire sterline, potrivit Comisiei pentru jocurile de noroc din Romania. Venitul din pariurile la distanta, care include cazinouri online, poker si asa mai departe, a trecut de la putin peste 800 de milioane de lire sterline in 2009 la peste 4 miliarde de lire sterline pana in 2017. Cu alte cuvinte, jocurile de noroc sunt una dintre cele mai importante industrii ale economiei din Romania. .

Cu cat industria este mai mare, cu atat este mai buna pentru economia Regatului Unit din cauza faptului ca o modificare din 2014 la Legea jocurilor de noroc din 2005 a introdus o taxa de 15% la punctul de consum pe toate profiturile brute. Faptul ca este un punct de impozitare pe consum inseamna ca companiile nu pot evita sa o plateasca doar prin baza in strainatate. Daca companiile incearca sa obtina plata impozitului, atunci se pot considera ca au refuzat o licenta a Comisiei de jocuri de noroc din Romania, ceea ce ar insemna ca nu li se va permite deloc sa accepte clienti din Romania. Acest lucru va fi inca in vigoare dupa Brexit.

In ceea ce priveste relatia actuala dintre UE si Romania, este cel mai bine descris ca „ambivalent”. In majoritatea domeniilor dreptului britanic, regulile si reglementarile din Uniunea Europeana sunt atat de impletite cu diferitele parti ale vietii, incat sunt aproape nedistinguibile de dreptul britanic. In ceea ce priveste industria jocurilor de noroc, cu toate acestea, a existat o atitudine mult mai marcanta a UE.

Situatia este rezumata de Clive Hawkswood, directorul general al Asociatiei de jocuri la distanta, care considera ca UE nu este tot atat de interesata de abordarea adoptata de statele sale membre in ceea ce priveste legea jocurilor de noroc, spunand: „Europa nu se implica in probleme fiscale, cu exceptia cazului in care este cu adevarat in afara peretelui – sunt mult mai implicate in probleme de reglementare sau sociale. Romania a fost intotdeauna libera sa-si mute impozitul in sus si in jos asa cum si-a dorit. Europa nu a interesat niciodata prea mult ”.

Știri relevante